Tips och råd inför en familjefotografering

Familjefotograf Stockholm

De bästa platserna för ett familjefoto och andra tips inför en familjefotografering

Att ha vackra familjefotografier att se tillbaka på är både roligt för er själva och för era kommande generationer. Dessutom brukar en familjefotografering i sig vara en rolig upplevelse. Familjefoton är ett förevigande av den tid som är just nu och tanken är att bilderna ska finnas kvar i många år framåt. Därför är det viktigt att göra noga genomtänkta val om hur fotona ska tas. Vad ska ni ha för kläder på er och vart ska bilderna tas? Nedan finner ni tips på hur ni kan planera den perfekta familjefotograferingen för just er familj. Vi börjar med platsen…

På en öppen plats med långa vyer

Ängar, fält, åkrar och stränder är perfekta locations för just familjeporträtt. Eftersom bakgrunden till största del oftast består av himmel, tjänar den som en vacker setting utan att dra för mycket uppmärksamhet till sig, så att fokus blir på er. Det fantastiska med just långa vyer är att ljuset kan bli otroligt drömmigt, särskilt i arla morgonstund när solens första strålar kikar fram eller framåt kvällen precis innan skymning.

Bland höga växtligheter eller skog

Högt gräs, tät åkermark eller vackra träd ger sköna och harmoniska bakgrunder till ett familjefoto. Färgskalan går ofta i jordiga färger som grönt, beige, brunt eller grått, vilket ger en mjuk sinnesstämning i fotografiet.

I ett orangeri eller växthus

Om vädret inte tillåter utomhusfotografering, men ni fortfarande vill åt den där gröna sköna känslan så borde ni leta efter närliggande orangerier eller växthus. Googla till exempel på Palmhuset Göteborg för otroligt vacker inspiration. Kom bara ihåg att be om tillåtelse från eventuella ägare innan fotograferingen.

Framför fina fasader

Naturbakgrunder i all ära, men vackra byggnader och arkitekturer gör sig också otroligt bra som fotobakgrunder. Kika in gamla bevarade delar av staden som ni bor i, kyrkor och monument, eller varför inte pittoreska gårdar på landet?

Hemma hos er

En sak som är viktig när man blir fotograferad är att man känner sig trygg. Och vilken plats känner man sig som mest trygg på om inte i sitt eget hem? Familjefotografier i hemmamiljöer blir dessutom väldigt personligt och unikt, och som en bonus får ni även ert hem förevigat. Det viktigaste vid inomhusfotografering är att ljuset faller fint, vilket det gör som bäst där taken är höga och fönstren många.

Familjefotograf Stockholm

Vid en familjefotografering vill man ofta ta flera foton med olika bakgrunder och olika poser. Det kan därför vara bra att hitta en plats som har flera av dessa ovan nämnda element. Något som är viktigt oavsett plats är att se till att det är ett ställe där ni kan få vara själva så att ni kan undvika att få med andra människor i bakgrunden på bilderna. Fundera även på vilken årstid som skulle passa bäst för ert foto. Är ni ute efter ett dovt oktoberljust, en krispig vinterdag eller en dimmig försommarmorgon? Allt beror på sinnesstämning och syfte med fotot. Om bilden till exempel ska användas till ett julkort är det såklart passande med en snöig vinterbakgrund. En annan sak som direkt kan påverka valet av plats är väder och tid på dygnet. 

Soluppgång eller solnedgång 
Det otroliga ljuset som infaller sig under dagens första strålar eller vid en sen solnedgång går inte att photoshoppa till sig. Allra vackrast gör det sig på en öppen plats utomhus där ljuset får sträcka sig över långa vyer.

En solig dag
Ett vackert väder ger oftast vackra foton, både inomhus och utomhus. Dock kan det ibland bli lite knepigt med skuggor om ni fotograferar utomhus en solig dag. Beroende på hur ljuset faller kan ni behöva hitta en plats i skuggan för att få till bästa möjliga foto.

Molnigt
En molnig dag behöver inte alls vara dåligt för en fotografering – tvärtom kan en dramatisk himmel erbjuda fint ljus och annorlunda tonsättningar. Blir det däremot alldeles för mörka moln och risk för regn kan det vara smart att boka om fotograferingen till en ny dag.

Några sista tips inför er familjefotografering:

● Anpassa klädsel efter location. Dova, jordnära färger gör sig oftast bäst på bild och känns tidlöst. Fundera kring platsen där ni ska fotograferas och försök tänk på vilka färger som gör sig bäst just där. Undvik alldeles för starka färger och galna mönster.

● Koordinera era kläder med varandras för att få en mer enhetlig bild. Det betyder inte att ni måste ha exakt samma outfit på er utan bara att ni följer samma sorts tema och att färgerna går väl tillsammans.

● Ha snacks och dricka nära till hands – ingen fotografering kommer att bli rolig med hangry personer eller alltför trötta barn.

● Låt barnen vara sig själva. Kanske vill barnen inte alls stå still och le, kanske börjar de bråka eller vill bara sitta i ditt knä. I vilket fall som helst så kom ihåg att ett familjefoto är en liten tidskapsel som förevigar dina barn precis som de är just nu – det kommer att bli fint oavsett.

Vill ni boka en familjefotografering? Läs mer här!
Gästartikel skriven av Ida i samarbete med Babysits.

Bröllop Almare Stäket Magasinet
Bröllop vid Almare Stäket, Magasinet

2019-08-17

Ett vackert bröllop i Hågelbyparken
Bröllop i Hågelbyparken, Stockholm

2019-08-31

Bröllop på Carlshälls gård, Stockholm

2020-06-13

parfotografering stockholm
Parfotografering i Stockholm

2020-10-02

Lämna ett svar