Inför ert bröllop

Wow vad kul att ni bokat mig som er bröllopsfotograf!

Jag lägger ner mycket tid på mina brudpar och tycker det är absolut viktigast att fånga ER under bröllopsdagen. Er kärlek och er dag precis så som den är. Jag fokuserar på det personliga, det spontana och de ögonblicken som faktiskt betyder något, på riktigt! På denna sida kan ni läsa mer om hur allt går till. Jag ger er lite tips som kan vara bra att veta och berättar mer om hur jag jobbar under alla delar av dagen. Har ni några funderingar, vad som helst, hör av er till mig. Jag finns alltid tillgänglig för er.

Såhär går det till:

Checklista
Några månader innan bröllopet får ni en checklista skickad digitalt av mig som ni får fylla i så gott ni kan. Vi går igenom denna tillsammans på vårt bröllopsmöte.

Support
Innan er bröllopsdag finns jag hela tiden tillgänglig för frågor och funderingar som ni kan tänkas få. Hör av er till mig om det är något ni vill bolla eller ni undrar över!

Bröllopsmöte
Ca 1 månad innan bröllopet har vi ett bröllopsmöte via Teams där vi planerar allt tillsammans. Jag vill höra alla era önskemål och vi pratar igenom alla delar av er dag som jag ska vara med och fotografera.

Dagen är äntligen här
Under er bröllopsdag ligger mitt fulla fokus på er. Jag kommer fotografera allt och fånga er dag precis så som den är. Det är viktigt för mig att ni känner er trygga med mig och jag kommer göra allt jag kan för att smälta in och ta så lite plats som möjligt.

Leverans
1-2 dagar efter bröllopet skickar jag en tjuvtitt på 5-10 bilder via ett onlinegalleri som ni kan dela med nära och kära. Jag förstår att ni är spända och vill se alla era bröllopsbilder så snabbt som möjligt så jag bokar alltid in dagar efter bröllopet för att redigera era bilder för att de ska bli klara så snabbt som möjligt. 4-8 veckor efter bröllopet levereras era bilder via ett onlinegalleri. Ni får alla bilder i färg och även en stor del i svartvitt högupplösta i JPEG-format.

Har ni beställt album tar detta längre tid. 

Bröllop Almare Stäket Magasinet
Bröllop på Ulriksdals Värdshus
Bröllop Slottsträdgården Ulriksdal

Förberedelser

Ska jag vara med och fotografera era förberedelser så finns det några saker som kan vara bra att tänka på. Absolut inga krav men saker som underlättar för mig som fotograf och gör era bilder ännu bättre!

Under förberedelserna är det så otroligt mycket känslor och förväntan och bilderna blir alltid helt magiska.  

 Gör er gärna i ordning i en lokal med mycket dagsljus. Stora fönster. När ni får hår och smink fixat är det fint att ni sitter i närheten av ett fönster för finast ljus. 

☾ Lägg gärna fram skor, ringar, inbjudningskort, parfym, smycken och andra viktiga detaljer på en samlad plats innan jag kommer för att jag enkelt ska kunna ta detaljbilder på dessa. Till exempel på en säng eller stol. 

☾ Ta gärna bort skräp och andra föremål som stör i bilderna. Tips – be bestman/tärna göra detta så slipper du tänka på det. Lägg gärna ihop allt sådant i ett hörn så ni inte sprider ut det överallt.

☾ När det är dags att sätta på dig klänningen får gärna brudfölje/familj hjälpa dig att sätta på dig klänningen. Gärna i närheten av ett fönster/ljust rum. 

☾ Gör er i ordning i rum som ligger nära varandra (helst i samma byggnad eller område) för att jag ska kunna ta mig lätt mellan er och fotografera båda (om detta önskas). 

 ☾ Viktigt att tänka på är att ni INTE behöver tänka på mig eller ändra på något för min skull. Jag kommer fotografera det som händer på ett naturligt sätt. Säger jag ingenting, behöver ni inte flytta på er eller anpassa er för min skull. 

 

Porträttfotografering

First look
Jag rekommenderar alla mina brudpar att ha en first look. Det tar ca 15 minuter och är en väldigt fin stund för er två tillsammans. Det tar bort lite nervositet inför vigseln och blir väldigt fint på bild. Det vanligaste är att en av er står med ryggen mot den andra som kommer gåendes. Men detta är självklart helt valfritt och helt upp till er. Det är er dag så ni ska göra det som känns bäst för er. 

Porträttfotograferingen 
Vissa väljer att ha fotograferingen innan vigseln och vissa efter. Detta är en smaksak och styrs ofta av vilken tid vigseln är. Det finns också ett till alternativ – att dela upp porträttfotograferingen. Till exempel 30 minuter innan vigsel och 30 efter. 

På bröllopsmötet pratar vi om era önskemål på platser att fotograferas på. Jag lyssnar alltid på er och tar in allt ni säger. Ibland kan en plats som ser väldigt fin ut i verkligheten inte bli så bra på bild och tvärtom. Jag tittar mycket på ljus och miljö och ser snabbt om en plats blir bra på bild eller inte. Har jag möjlighet kollar jag platsen innan, antingen samma dag eller innan bröllopsdagen. 

Jag önskar minst 1 timme för fotograferingen för att vi ska slippa stressa och för att vi ska få så bra bilder som möjligt. Vi hinner fota på flera platser och få så stor variation som möjligt. Vi hinner även transportera oss mellan platser om det behövs. Men det är ER bröllopsdag och ni bestämmer hur mycket tid ni vill lägga på porträtten! 

☾ Vill ni ha med brudfölje på några bilder går det jättebra. Ett tips är att antingen fotografera med de i början eller slutet av fotograferingen så kan de fixa med annat emellan. 

☾ Jag kommer att hjälpa er med hur ni ska stå, vart ni ska ha händerna osv. Jag kommer fokusera på spontana bilder och ge er små uppgifter lite då och då som gör fotograferingen mer avslappnad. Ni får jättegärna pussas, skratta, kramas hur mycket som helst och ingenting är ”fel”. Känner ni för att plötsligt pussa den andra på kinden – GÖR DET. Säger jag ingenting så är det bara att fortsätta med det ni gör. Jag är väldigt enkel att bli fotograferad av och lägger fokus på att det ska bli en lättsam och rolig stund för er. 

Tips är att ta med er oömma skor till fotograferingen för att slippa smutsa ner era fina skor (speciellt för er som har klackar). Detta är viktigast att tänka på vid dåligt väder samt om vi ska gå mycket emellan platser.

Vid regn
Om vi skulle få regn så har vi på bröllopsmötet pratat om en plan B. Genomskinliga paraplyn blir väldigt fint på bild. Vi kan stå under ett tak, ett stort träd eller annan byggnad. Regnar det väldigt mycket kan vi ta bilder inomhus i någon fin lokal.

En kortare kvällsfotografering på 5-30 minuter. Ni får smita ut en kort stund från middagen och bara vara ni två för en kort stund. Vi tar magiska bilder i solnedgången om vi har tur till sol, annars tar vi magiska bilder utan sol för jag lovar er – ljuset på kvällen oavsett hur mycket sol vi får är magiskt! Även bluehour (timmen efter solen gått ner) är magiskt.
+ att jag kan nästan lova er att era gäster blir glada över en paus där de kan få gå på toaletten i lugn och ro utan att vara rädd att missa något! Denna fotografering brukar äga rum ca 90 – 30 minuter innan solnedgång beroende på plats.

Viktigt!! Berätta för era toastmasters att ni vill ta bilder i solnedgången så att de kan planera in detta i sitt schema och att det är viktigt vilken tid detta sker för att inte missa solen. Jag har varit med om att middagen blir försenad och toastmasters inte släpper iväg brudparet i tid vilket leder till en missad solnedgång. 

 

Bröllop i Stockholms norra skärgård
bröllopslokal stockholm
bröllopslokal stockholm
Bröllop på Ulriksdals Värdshus

Vigsel & Gratulationer

För er att förbereda:
Berätta gärna för er vigselförrättare att ni kommer ha en professionell fotograf under vigseln. Jag har fotograferat många vigslar och har stor respekt för ceremonin. Jag använder aldrig blixt i kyrkan och fotograferar för det mesta under psalmer och sånger för att ta så lite plats som möjligt. 

Jag anländer alltid i god tid innan vigseln och presenterar mig för er vigselförrättare. Jag berättar hur jag jobbar och oftast brukar det inte vara några invändningar på var jag får stå och inte. Dock kan jag inte garantera att fotografera vigseln på det sätt jag önskar om vigselförrättaren har specifika krav över vart jag får stå, då jag respekterar dessa. För att det inte ska bli några oklarheter, prata gärna med er vigselförrättare. 

Under vigseln kommer jag röra mig diskret runt i kyrkan/vigselplatsen för att fotografera i olika vinklar. Jag dokumenterar det som händer och fotograferar er vigsel precis så som den är.

Vid ingång – försök att ta det lugnt och gå inte för fort (som många gör på grund av nervositet) för att jag ska hinna ta så många bilder som möjligt. Ett annat tips om till exempel brudfölje går in, är att gå med några sekunders mellanrum så att jag har möjlighet att få alla på bild (det är svårt att få bra bilder på alla om ni går precis bakom varandra). 

När det äntligen är dags för kyssen (!!) passa på och pussas liiiite extra länge + en extra gång. Jag tycker om att kunna få flera olika slags bilder på denna. 

Vid utgång får ni om ni känner för det gärna stanna antingen framme vid altaret eller mitt i kyrkgången/vigselgången för en extra kyss eller jubel då detta blir väldigt fint på bild (jag har dock full förståelse om ni glömmer detta).

Efter vigseln när det är dags att komma ut till era jublande gäster får ni väldigt gärna be exempelvis toastmaster att gästerna ställer sig i två led, alternativt i ett stort U, framför trappen ni kommer ut ifrån. Oftast vill gästerna stå väääldigt nära trappen vilket leder till att det blir trångt för gästerna och mig som ska fotografera detta på bästa sätt. 

☾ Vid utomhusvigsel får ni gärna välja en plats som antingen ligger helt i sol eller helt i skugga. Är det blandat sol och skugga funkar det självklart också bra men finns det möjlighet uppskattas det mycket av mig för att få bäst bilder.

Vid gratulationerna blandar jag lite närmare, personligare bilder, med översiktsbilder.

☾ Har ni ett vigselprogram får ni gärna maila det till mig innan bröllopet.

Jag har full förståelse om ni glömmer bort mycket av detta i stundens hetta. Det är helt okej. Jag klarar av att göra mitt jobb oavsett. Detta är endast tips.

 

Middag & Fest

Gruppbilder
Bästa tiden för att ta gruppbilder är när vi kommer till platsen där middagen ska vara. Strax efter brudskål eller strax innan det är dags att sätta sig till bords. Alla gäster är på plats och alla är superglada. Det går även bra att ta gruppbilder vid kyrkan efter vigsel. En stor gruppbild på alla gäster går att ta på de allra flesta platser. Finns det en trappa kan ni stå där, eller balkong eller ett bra fönster kan jag även fotografera ner på er. 

Mindre gruppbilder med exempelvis, familj, syskon, vänner m.m. kan kännas lite tråkigt att fotografera MEN jag vill verkligen påminna er om att dessa bilder är värdefulla att ha. Det går oftast väldigt snabbt att ta dessa bilder så det är enligt mig värt det. Men det är upp till er vad ni tycker är viktigt! 

☾ Skriv ner innan bröllopet vilka gruppbilder ni vill ha så ni inte missar någon som ni i efterhand ångrar. Ge sedan denna lapp till en utvald person som har koll på vilka alla är och som kan ha koll att ni inte missar någon. 

Be denna utvalda person att ha ansvar över vilka gruppbilder det är ni vill ha och samla ihop gästerna. Eftersom jag inte vet vem som är vem så är detta till stor hjälp. Prata även med era toastmasters och berätta att ni vill ha tid för gruppbilder så vi hinner med detta.

Middag/Fest
Ska jag vara med under någon del av er middag är det bra att läsa igenom punkterna nedan. 

Finns det ett mindre rum i anslutning till middagslokalen så skulle jag uppskatta att få ha min utrustning där. I vissa fall har jag med min dator och kan då medan ni äter överföra och backa up era bilder. Även en bra plats för mig att äta lite mat och få ny energi.

☾ Under middagen fotograferar jag i lite mindre omfattning medan ni äter och fokuserar istället mer på tal och andra händelser som sker under kvällen. Jag smyger runt och fotograferar reaktioner och försöker få med alla gäster på någon bild.

Ha gärna gott om plats mellan bord om det är möjligt så att jag lätt kan förflytta mig genom lokalen utan att störa allt för mycket. Är det trångt blir det lite svårare för mig att kunna komma nära och ta de bilder jag önskar. 

☾ Finns det möjlighet att alla som håller tal står på samma ”talplats” underlättar det mycket för mig när jag fotograferar.

☾ Det är fint om ni tänker på att dekorera väggen bakom era platser vid middagen lite extra. Förslagsvis ljusslingor/blommor eller annat som ni tycker om. Det blir fint på bild då jag såklart fokuserar mycket på er. Tänk på att inte ställa massa ljus/blommor framför då det kan skymma min sikt att fotografera er.

☾ Är jag med sent in på kvällen behöver jag någon mat, exempelvis under tiden ni äter er varmrätt. Personalmat går bra. Jag är glutenintolerant, men allt annat går bra. 

☾ Jag fotograferar i första hand utan blixt under middagen, då jag tycker känslan i bilderna blir finare utan. Men vid väldigt mörk middagslokal kan jag behöva använda blixt under middagen. Ett tips är att tänka på hur ljuset i lokalen kommer bli när det blivit mörkt ute. Finns det ljuskällor? Ljusslingor? Ljus? m.m. som gör att det inte blir allt för mörkt är det guldvärt för mig. 

☾ Vid dansen senare på kvällen använder jag blixt vid behov. Festen fotograferar jag med blixt.

 

 

Bröllop på Ulriksdals Värdshus
Bröllopsfotograf Stockholm
Bröllop på Ulriksdals Värdshus
Bröllop på Ulriksdals Värdshus
Bröllop i Stockholms norra skärgård

Det viktigaste

☾ Säg till er präst/vigselförättare att ni kommer ha en fotograf under vigseln.

1 timmes fotografering uppskattas väldigt mycket av mig. Vi slipper stressa och får större variation av bilder. De bästa bilderna brukar även tas i slutet av fotograferingen då ni är mer avslappnade. 

☾ Sköna skor till porträttfotograferingen för att lätt ta sig mellan platser. 

☾ Skicka mig ert vigselprogram på mail innan bröllopet. (om ni har något)

☾ Be en utvald person ha koll på när vi ska ta gruppbilder samt vilka konstellationer ni vill ha fotograferade. 

☾ Ett separat rum i anslutning till middagslokalen där jag kan ha mina grejer och fixa och dona med det som behövs. (Uppskattas mycket). 

☾ Hur är ljuset i er middagslokal? Fundera gärna på det och vilken känsla ni är ute efter i bilderna då jag helst slipper att använda blixt för att störa er så lite som möjligt. 

☾ Påminn toastmasters om ni vill fotograferas i solnedgången, att de planerar in detta så vi inte missar solnedgången!

☾ Det är ER bröllopsdag och detta är endast tips från min sida. Ni bestämmer vad som känns viktigt för er och jag fotograferar er dag precis så. 

För er trygghet

Vad händer om bilderna försvinner?
Risken att något händer är pytteliten. Jag fotograferar ALLTID med dubbla kameror och dubbla minneskort. Samma kväll gör jag backup på 4 olika ställen för att era bilder ska vara i tryggt förvar. Men om det värsta skulle hända får ni självklart alla pengar tillbaka.

Vad händer om du blir sjuk eller inte kan fotografera?
Först och främst har detta aldrig hänt och det skulle krävas mycket för att jag skulle behöva ställa in ett bröllop. Men om det värsta skulle hända, sjukdom eller annan händelse som är bortom min kontroll så har jag ett stort nätverk av fotografer som kan hjälpa till. Jag kommer då att göra mitt yttersta för att hitta en likvärdig ersättare. Skulle jag mot förmodan inte hitta någon ersättare så får ni självklart alla pengar tillbaka. 

GLÖM INTE ATT HA KUL OCH SLAPPNA AV. Det här är er dag. NJUUUUUUT!!!!